Werken aan verbinding, veerkracht en duurzaam (samen) leven

anouk@linkki.be - 0478 67 24 57

Mindfulness algemeen

Het leven is niet altijd een rustig riviertje dat schittert in de zon. Stress, piekeren, angst, verlies, verdriet, boosheid en onrust horen onlosmakelijk bij het leven. Soms is het leven woelig en onvoorspelbaar.

 

Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die vaardigheden leert om bewuster en meer flexibel met situaties om te gaan.  Je leert via oefeningen om te “stoppen” met "doen" en met milde, open aandacht te kijken naar wat zich aandient. Je leert nieuwe manieren om met gedachten, gevoelens en je eigen grenzen om te gaan. Mindfulness is een “bewustzijnstraining” die kan helpen om piekeren, stress en onrust te reduceren. Via aandachtsoefeningen kan je meer ruimte creëren om bewust keuzes te maken en beslissingen te nemen. Deze oefeningen doorbreken ons patroon van handelen op “automatische piloot” en geven zo meer keuzevrijheid in ons handelen.

 

Via meditatie, oefeningen en gesprekken leer je om te verbinden met jezelf  en de rust en helderheid in jezelf te vinden. Mindfulness verwijst doorgaans naar het 8 weken-programma van John Kabat-Zinn maar is in de eerste plaats een bejegeningswijze, een manier van omgaan met jezelf, anderen en je omgeving. Mildheid, respect en open aandacht vormen de basis.

 

Mindfulness is dus geen crisismanagement of psychotherapie maar wel een training in focus en aandacht. Mindfulness vraagt oefening en inspanning en is geen wondermiddel. Er wordt gevraagd om ook thuis te oefenen en meditaties of korte stilte-momenten in te lassen. Op die manier leer je op een andere manier om te gaan met dagdagelijkse situaties die voor onrust zorgen of meer complexe situaties van conflict, verlies en stress.

 

Mindfulness voor jongeren

“Ik ervaar veel stress en ben vaak gespannen”

“Ik voel me ellendig en ik weet niet echt waarom”

“In mijn hoofd is het nooit stil”

“Ik pieker vaak en krijg mijn gedachten niet stil”

“Ik voel me onrustig en weet niet hoe ik rust kan vinden”

“Als er iets gebeurt of iemand zegt iets word ik snel boos en achteraf heb ik spijt”

 

Verschillende studies tonen aan dat mindfulness kan bijdragen om piekeren te verminderen, stress en onrust te reduceren, concentratie kan bevorderen en zelfvertrouwen kan verhogen.

Mindfulness geeft jongeren ruimte om zich bewust te worden van hun eigen persoon, lichaam, grenzen en potentieel. Samen oefenen geeft jongeren vertrouwen in eigen mogelijkheden en vergroot hun strategieën om met moeilijke zaken om te gaan.

 

Mindfulness voor ouders, opvoeders en leraars van jongeren

Kinderen en jongeren opvoeden is wellicht de mooiste en meest uitdagende taak die er is.

Jongeren begeleiden vraagt veel geduld, ruimte, empathie en mildheid.

 

In deze training komt de basis van mindfulness aan bod en wordt er ruimte gemaakt om extra te oefenen in je rol als ouder, opvoeder of leraar.

 

Mindfulness en Geweldloze communicatie

Via mindfulness kan je rust vinden bij jezelf. De bereidheid om te kijken maakt wat leeft zichtbaar.

 

Geweldloze communicatie is een vorm van mindful communiceren waarbij je authentiek je boodschap leert verwoorden zonder de ander te kwetsen of in conflict te raken (zie geweldloze communicatie)

LINKKI - ANOUK VROEMANS - 0478 67 24 57 - anouk@linkki.be - Dulftstraat 37 - 2880 Bornem